25 / 04 / 2024

Kira emsali nedir?

Kira emsali nedir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 73 maddesinde ele alınan kira emsali nedir, kira emsalinin uygulandığı ve uygulanmadığı durumlar nelerdir, detayları...



Kira emsali nedir?

Kira emsali, Gelir Vergisi Kanunu'nun 73 maddesinde tanımlamıştır;

"Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanununa göre belirlenen vergi değerinin %5'idir. Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve hakların maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlenmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin %10'udur."


Kanuna göre, gayrimenkullerin bedelsiz yada düşük bedelle kiraya verilmesi durumunda gerçeğe yakın değerini tespit etmek için uygulanan yöntem, kira emsali yöntemidir.


Kira emsali nedir? Kira emsali uygulanmayan gayrimenkuller;

- Boş kalan gayrimenkullerin muhafaza amaçlı bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,

- Binaların mal sahiplerinin usul füru ve kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi

- Mal sahibi ile birlikte akrabalarının da aynı evde veya dairede ikamet etmesi

-  Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön