28 / 03 / 2024

Kira enflasyon oranı 2014 Aralık!

Kira enflasyon oranı 2014 Aralık!

Türk Borçlar Kanunu gereğince, meskenlerde yapılacak kira zamları dönemin enflasyon oranlarına göre hesaplanıyor. Kira enflasyon oranları, TÜİK tarafından açıklanıyor. İşte kira enflasyon oranı 2014 Aralık...



Kira enflasyon oranı 2014 Aralık!

Borçlar Kanunu gereğince, meskenlerde yapılacak kira zamları dönemin enflasyon oranlarına göre hesaplanıyor. Kanunun 344. maddesi gereğince, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,97 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,97 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,18 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,32 artış gösterdi.


Kira hesaplamalarında, Üretici fiyat endeksi oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranına göre hesaplanıyor.


Buna göre Aralık ayında sözleşmesi yenilenen kiracılara yüzde 8,36 oranında zam yapılacak. Hesaplama örneği şu şekilde;


Hesaplama örneği:

Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 8,36

Zam oranı: 83,6 TL

Zamlı kira bedeli: 1.083,6 TL



Üretici fiyat endeksi Kasım 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön