19 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranı 2014 Şubat!

Kira enflasyon oranı 2014 Şubat!

Kiralarda yapılacak zamlar, ev sahiplerinin isteği doğrultusunda değil; TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor. İşte kira enflasyon oranı 2014 Şubat hesaplamaları bu haberde...



Kira enflasyon oranı 2014 Şubat!

Sözleşmesi yenilenen kiralamalarda kira bedeline yıllık zam yapılıyor. Kiralarda yapılacak zamlar, ev sahiplerinin isteği doğrultusunda değil; TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor.


Borçlar Kanunu madde 344 gereğince kira bedelinde yapılacak artışlar ÜFE'ye yeni adıyla Yİ-ÜFE'ye bağlanıyor. Ancak, ÜFE'nin hangi oranının kira artış hesaplamalarında kullanılacağına ilişkin bilgiler yer almıyor.


Buna karşın, ev sahipleri kiracılara bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranlarına nazaran daha düşük bir oran olan on iki aylık ortalamalara göre zam yapıyordu. 


Ancak, TÜİK tarafından kira enflasyon oranlarına ilişkin açıklama geldi. Bu açıklamaya göre kiralamalarda yapılacak zamlarda bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması gerektiği belirtildi. Bu durum ev sahiplerine yararken, kiracılar için yüksek bir artış oldu.


Enflasyon kira artışı nasıl hesaplanır?

TÜİK tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Şubat 2014 bültenine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,40 oranında artış gösterdi. Buna göre sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mevcut kira bedeli üzerinden yüzde 12,40 oranında zam yapılacak.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Şubat 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %1,38 arttı

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,11 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,29 artış, imalat sanayi sektöründe %1,86 artış, elektrik ve gaz sektöründe %-2,97 düşüş ve su sektöründe %1,66 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış diğer mamul eşyalar sektöründe gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar (%3,72), kok ve rafine petrol ürünleri (%3,08), motorlu kara taşıtları (%2,93) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-2,97) ve tütün ürünleri (%-0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en çok artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Şubat ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.


Hangi ÜFE kira artışında kullanılıyor?


Geri Dön