29 / 03 / 2024

Kira enflasyon oranı 2014 Temmuz!

Kira enflasyon oranı 2014 Temmuz!

6098 sayılı Borçlar Kanunu gereğince mesken kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık zam, dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. İşte Kira enflasyon oranı 2014 Temmuz dönemi..



Kira enflasyon oranı 2014 Temmuz!

Yıllık sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mal sahibi, kiracısına zam yapıyor. Borçlar Kanunu gereğince mesken kiralamalarında kiracıya yapılacak zam, dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor.


Ancak işyeri kiralamaları için şuan böyle bir kısıtlama bulunmuyor. İşyeri kira zamları "sözleşme serbestisi" olarak ifade edilen; sözleşmede yer esaslar doğrultusunda yapılıyor. İşyeri kiralamalarında ÜFE uygulaması için henüz 6 sene daha bulunuyor.


Borçlar Kanunu Madde 344

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


3 Temmuz 2014 tarihinde TÜİK tarafından yayınlanan Haziran 2014 dönemine ait Üretici Fiyat Endeksi kira enflasyon oranları na göre, kira bedelinde yapılacak artış yüzde 9,75 oranından yüksek olamıyor.


Kira enflasyon oranı hesaplama örneği:

Kira bedeli: 1.000 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 9,75

Yıllık zam bedeli: 97,5 TL

Zamlı kira bedeli: 1.097,5 TL


Tefe tüfe kira oranı hesaplama ortalama!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön