29 / 03 / 2024

Kira enflasyon oranı Kasım 2015!

Kira enflasyon oranı Kasım 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kiraya enflasyon oranlarında zam yapılıyor. Peki, bu ay kiraya ne kadar zam yapılır? İşte kira enflasyon oranı Kasım 2015..



Kira enflasyon oranı Kasım 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kiraya enflasyon oranlarında zam yapılıyor. Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira hesaplamalarında kullanılan kira enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor. Ancak Yargıtay tarafından alınan karar ise on iki aylık ortalamaların baz alınması gerektiği yönünde.


3 Kasım 2015 tarihinde yayımlanan kira enflasyon oranları şu şekilde:


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,20 düştü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,58 artış gösterdi.


Buna göre, meskendeki kiracıya yüzde 5,74 veya yüzde 5,58 oranından fazla zam yapılamıyor. İşyerindeki kiracıya ise sözleşmede belirtilen oranlarda zam yapılıyor. Herhangi bir oranın belirtilmemiş olması halinde ise mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.



Enflasyon oranları Kasım 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön