25 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranları 2015 Mayıs!

Kira enflasyon oranları 2015 Mayıs!

Kira sözleşmesi yenilenen taşınmaz mallarda kira bedelinde zam yapılabiliyor. Bu zam, mal sahibinin istediği oranlarda değil, kanunda belirtilen oranlarda hesaplanıyor. İşte hesaplamada kullanılan kira enflasyon oranları 2015 Mayıs...



Kira enflasyon oranları 2015 Mayıs!

Kira sözleşmesi yenilenen taşınmaz mallarda kira bedelinde zam yapılabiliyor. Bu zam, mal sahibinin istediği oranlarda değil, kanunda belirtilen oranlarda hesaplanıyor.


Kanunen yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 4 Mayıs'ta açıklanan Kira enflasyon oranları 2015 Mayıs verileri ise şu şekilde;


Kira enflasyon oranları 2015 Mayıs:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Kira artış hesabında yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Mayıs ayında kirada, en fazla yüzde 4,80 oranında zam yapılabilecek.



Enflasyon oranları Mayıs 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön