19 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranları Mart 2015!

Kira enflasyon oranları Mart 2015!

Kira sözleşmesi yenilenen kiracılara mal sahibi belli oranlarda zam yapılıyor. Meskenlerde kira TÜİK tarafından açıklanan enflasyona göre artırılıyor. Peki, kira enflasyon oranları Mart 2015 ne kadar?



Kira enflasyon oranları Mart 2015!

Kira sözleşmesi yenilenen kiracılara mal sahibi belli oranlarda zam yapılıyor. Kira bedeline ne kadar zam yapılacağı Borçlar Kanunu'nda açıklandığı gibi, kira sözleşmelerinde de belirleniyor.


Kanunen mesken kiracısına yapılacak zam dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Ancak 2020 yılına kadar işyerlerinde bu kural uygulanmıyor.


Bu tarihe kadar işyerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, sözleşmeye bağlı kalmak şartıyla istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Peki, Mart ayında kira enflasyon oranları arttı mı? Kira enflasyon oranları Mart 2015 ne kadar?


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Buna göre meskendeki kiracıya en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılabilecek.


Kira artışı kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön