20 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranları yarın açıklanacak!

Kira enflasyon oranları yarın açıklanacak!

Mesken ve işyerlerinin kiralamalarında kira bedeline yıllık olarak yapılacak zam hesabı, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Mesken zam hesabında kullanılan kira enflasyon oranları TÜİK tarafından yarın açıklanacak..



Kira enflasyon oranları yarın açıklanacak!

Mesken ve işyerlerinin kiralamalarında kira bedeline yıllık olarak yapılacak zam hesabı, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen mal sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapamıyor.


Zam hesaplamasında enflasyon oranlarının kullanılması gerekiyor. Ancak bu kural yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyerinde kiracıya yapılacak zamda 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Sözleşmede taraflar arasında hangi oranın kullanılacağı belirlenmişse o oranda; hiç oran belirtilmemiş ise mal sahibinin istediği oranda zam yapılabiliyor.


Mesken kiralamalarına yapılacak zam, dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


2015 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,41 oranında zam yapıldı. Mayıs ayında kullanılacak kira enflasyon oranları yarın açıklanacak.


Yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön