26 / 04 / 2024

Kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Yenilenen kiralamalarda kira bedeline enflasyon oranları doğrultusunda zam yapılabiliyor. Peki, kira enflasyonu nasıl hesaplanır? İşte kira zamları..



Kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.  Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı hâlinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebiliyor.


Buna karşın kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Kiracıya yapılacak zam, enflasyon oranları ile sınırlanıyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Hesaplama ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Kira ÜFE kuralı, 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor.


Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön