25 / 04 / 2024

Kira enflasyonu yarın açıklanacak!

Kira enflasyonu yarın açıklanacak!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Türk Borçlar Kanunu gereğince, taşınmaz mallara yapılacak kira zammı dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor. 2014 Aralık ayına ait kira enflasyonu yarın açıklanacak...



Kira enflasyonu yarın açıklanacak!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, taşınmazlarda yapılacak kira zammı dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor.


Meskenlerde ev sahipleri kiracılarına en fazla dönemin üretici fiyat endeksi (ÜFE) yeni adıyla yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranları bazında zam yapabiliyor. Ancak işyeri kiralamalarında bu kural, 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Üretici fiyatları endeksi ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Kira zam hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Kasım 2014 verileri:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Kasım 2014'te açıklanan verilere göre geçen ay yüzde 10,10 oranında zam yapıldı. Aralık ayında yapılacak zam hesabında kullanılacak oranlar ise 3 Aralık'ta açıklanacak.



Yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön