19 / 04 / 2024

Kira gecikme faizi nasıl hesaplanır?

Kira gecikme faizi nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı tarafından ödenecek kiranın gecikmesi halinde, kiracının kira gecikme faizi de talep edilebiliyor. Peki, kiracıdan ne kadar faiz alınır? Kira gecikme faizi nasıl hesaplanır?



Kira gecikme faizi nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında kira ödeme konusunda kiracılar bazen mal sahibine problem yaşatabiliyor. Kiracının kira bedelini zamanında ödememesi, eksik ödemesi gibi durumlar tahliyesine sebep olabiliyor.


Kira bedelinin ödenmemesi durumunda kiracının karşılaşacağı durumlar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kiranın gecikmesi halinde faiz uygulanırken, kiracının temerrüde düşmesi halinde ise tahliyesi istenebiliyor.


Kira gecikme faizi

Kiranın gecikmesi halinde, kiracının kira gecikme faizi de talep edilebiliyor. Peki, kiracıdan ne kadar faiz alınır? Kira gecikme faizi nasıl hesaplanır?


Gecikmiş kira bedeli için kanuni faiz oranları uygulanıyor. Kira sözleşmesi ticari bir sıfata ilişkin kiracı ile yapılmışsa kanuni faiz ticari faiz oranı üzerinden, adi kira sözleşmesi ise adi faiz oranı üzerinden yürütülüyor. Eğer sözleşmede farklı oran varsa; o oran uygulanıyor.


Kiracının temerrüdü

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.



Kiracıya nasıl zam yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön