19 / 03 / 2024

Kira gelir bayanı verme süresi 31 Mart'a uzatıldı!

Kira gelir bayanı verme süresi 31 Mart'a uzatıldı!

Ev sahipleri için 25 Mart’ta sona erecek kira geliri beyan süresi uzatıldı. Evsahipleri 2014 yılında elde ettikleri kira gelirleri için beyannamelerini, 31 Mart Salı günü mesai bitimine kadar verebilecekler.



2014 yılında evini kiraya veren kişilerin bu yıl mart ayında gelirlerini Maliye’ye bildirmeleri gerekiyordu. Beyan dönemi 25 Mart günü bitecekti. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı, dün bir sirküler yayımlayarak süreyi uzattı. 2014 yılı gelirleri için gelir vergisi beyannameleri 31 Mart akşamına kadar verilebilecek. Evini kiraya vermiş ve 2014 yılında 3 bin 300 liranın üstünde kira geliri elde edilmişse 31 Mart tarihinde mesai bitene kadar beyannamelerini verecekler. Eğer kira geliri 3 bin 300 liranın altındaysa beyanname verilmesine gerek kalmayacak.


YÜZDE 25 İNDİRİM

Konut kirası elde edenler beyanda bulunurken götürü gider ya da gerçek gider yöntemini seçebilecekler. Götürü gider yöntemini seçenler 3 bin 300 lira istisna düşüldükten sonra yüzde 25 oranında indirim uygulayabilecekler. Gerçek gider yöntemini seçenler sahibi bulunduğu konutu kiraya verip, kendisi kirada oturuyorsa, 2014 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak indirebilecek.



Vatan 


Haber Hürriyet'te şöyle yer aldı;

Kira gelir beyanında 1 Mart’ta başlayan süre uzatıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sürenin 31 Mart'a kadar uzatıldığı ifade edildi.


Maliye Bakanlığı, kira geliri elde eden kişileri, banka, PTT, sigorta şirketleri gibi kurumlar üzerinden yaptıkları denetlemelerle çok rahat belirleyebiliyor.   


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, daha önce Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, geçen sene itibarıyla her bir konut için 3 bin 600, iş yeri için 29 bin lirayı aşkın kira geliri elde edenlerin beyanda bulunmak zorunda olduğunu söylemiş ve bu miktarların üzerinde kira geliri olanların beyannameleri istisna oranlarını düştükten sonra vermeleri gerektiğini dile getirmişti.


Kira gelirini beyan etmeyenlerin, açıklanmayan miktarın iki katına kadar ceza ödeme ihtimali söz konusu.


Birden fazla konutu olanların sadece bir kez istisna oranından yararlanabileceğini anlatan Kolçak, şöyle konuşmuştu:


"Cezaya düşmemek için 2015'te kira geliri olanlar beyan vermeli. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesecek. Ceza kesilenler, devletin verdiği 3 bin 600 lira istisna oranından da faydalanamayacak. Yaklaşık 1,5 milyon kişi, kira geliri beyanı verecek. Beyan verecek mükellefler, vergi dairesine gitmeden, internet üzerinden 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' sayesinde bu işlemi gerçekleştirebilir."


Hürriyet 


Geri Dön