19 / 03 / 2024

Kira gelir beyanı için bugün son gün!

Kira gelir beyanı için bugün son gün!

Geçen yıl içinde kira geliri elde eden mükelleflerin, bu gelirlerini beyan etmeleri için tanınan süre bugün doluyor. Kira geliri beyannameleri internet üzerinden de verilebilecek.



Geçen yıl içinde kira geliri elde edenlerin, bu gelirlerini beyan etmeleri için süre bugün doluyor. 1 Mart’ta başlayan yıllık gelir vergisi beyan dönemi 25 Mart’ta bitiyordu. Ancak Maliye bu tarihi 31 Mart’a uzattı. 2014 yılında konut ve iş yerlerini kiraya vererek gelir elde eden kişilerden, konut kira geliri için istisna tutarı olan 3 bin 300 lirayı aşanlar ile iş yeri kira geliri için stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan brüt 27 bin lirayı, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan bin 400 lirayı aşanların, bugün akşama kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Gelirleri bu tutarların altında kalan mükellefler ise kira gelirleri için yıllık beyanname vermeyecek. Mükellefler, beyanname verip vermeyeceklerini, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinde yer alan ‘Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi’ ile bu konuya ilişkin hazırlanan broşürlerden veya 444 0 189 Vergi İletişim Merkezi’ni arayarak öğrenebilecek. Alınan bilgiye göre kira gelirleri için yıllık beyanname vermesi gereken mükellefler, vergi dairesine gitmeden, GİB’in internet sitesini (www.gib.gov.tr) kullanarak ‘Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ ile de yıllık beyannamelerini verebilecek. İlk kez ‘Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ üzerinden beyanname veren kira geliri sahiplerinin, mükellefiyete giriş işlemleri için vergi dairesine gitmelerine gerek bulunmuyor. Bu işlemler, verdikleri ilk beyanname üzerine vergi dairesi tarafından otomatik yapılacak. İnternet kullanmayan mükellefler, vergi dairelerinden temin edebilecekleri beyannameleri elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairesine verebilecek. 


MALİYE’DEN EVE HİZMET

Maliye Bakanlığı, kira geliri elde eden 60 yaş ve üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engelliliği veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanları da düşündü. Görevli personel, 444 0 189’u arayarak randevu alan söz konusu mükelleflerin adreslerine giderek, beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olacak.



STAR


Geri Dön