18 / 04 / 2024

Kira gelir beyannamesi 2013 için son 1 hafta!

Kira gelir beyannamesi 2013 için son 1 hafta!

Konut ve işyeri kira gelirlerinin beyan edilmesi için son 1 hafta kaldı. 1 Mart 2013'te başlayan süreç 25 Mart 2013'te sona erecek. Kira gelir beyannamesi 2013 detayları için tıklayın...




2012 kira gelirleri beyanı 1 Mart 2013'te başlamıştı. Beyan süresinin dolmasına ise 1 hafta kaldı. 25 Mart 2013 tarihine kadar devam edecek süreçte 2012 yılı boyunca (bir takvim yılı) konut ve işyeri kiralarından elde edilen gelirlerin beyan edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde cezai yaptırımlar sizi bekliyor. 


Cezası ne? 

Kira gelir beyannamesi 2013 için devam eden süreçte beyanname vermeyenler 3 bin TL'lik istisnadan yararlanamayacaklar. Maliye Bakanlığı tarafından sıkı takip altında olan kira gelirlerinin beyanı yapılmadığı takdirde ayrıca her ay 1.40 oranında ceza da üstüne eklenecek. 


3 bin TL'lik istisna nedir? 

Konut ve işyerinden elde edilen kira gelirleri vergisi, konut ve işyeri sahibi olupta bu mülklerden kira geliri elde edenleri kapsıyor. Vergilendirmeye tabi olan söz konusu gelirlerin beyan edilmesinde önemli bir nokta ise; istisna sınırı. Konut veya işyeri kira gelirlerinden vergi verecekler mevcut olan 3 bin TL'lik istisnadan yararlanabilirler. Bunun için bir takvim yılında elde ettikleri toplam kira gelirlerine bakmak lazım. 


Eğer, 2012 yılı boyunca konuttan elde edilen kira geliri 3 bin TL'yi geçmiyorsa beyan vermek zorunlu değil. 3 bin TL aşıldığı takdirde ise beyan vermek zorunlu. Böylelikle elde edilen kira gelirinden 3 bin TL'lik istisna düşülerek ödenecek vergi ortaya çıkıyor. İşyeri için bu istisna sınırı ise 25 bin TL. 


Buna göre; 

 

1- Konuttan elde edilen yıllık kira geliri toplamı 3 bin TL'nin altında ise beyanname verilmiyor.

2- Konuttan elde edilen yıllık kira geliri toplamı 3 bin TL'nin üzerinde ise beyanname veriliyor.

3- İşyerinden elde edilen yıllık kira geliri toplamı 25 bin TL'nin altında ise beyanname verilmiyor.

4- İşyerinden elde edilen yıllık kira geliri toplamı 25 bin TL'nin üzerinde ise beyanname veriliyor. 

5- Konut ve işyerinden elde edilen yıllık kira geliri toplamı 25 bin TL'nin üzerinde ise beyanname verilecek. 


Kira gelirlerinden düşülecek giderler var 

Ayrıca konut veya işyerinden elde edilen kira gelirlerinden düşülecek giderler de söz konusu. Bunun için ise mevzuatta iki yöntem karşımıza çıkıyor. Biri gerçek gider usulü, diğeri ise götürü gider usulü. Gerçek gider usulünde; yapılan giderler yıllık kira geliri toplamından düşülüyor. Götürü gider usulünü seçenler ise gerçek giderlere karşılık olmak üzere gelirlerinin yüzde 25'ini götürü olarak düşeceklerini onaylıyorlar. 


Kira geliri beyannamesi nereye verilecek? 

Konut veya işyeri kira gelirleri beyanı söz konusu ikametgah adreslerinin bağlı olduğu vergi dairesine verilecek. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön