28 / 03 / 2024

Kira gelir vergimi nasıl öğrenirim?

Kira gelir vergimi nasıl öğrenirim?

Bir önceki sene elde edilen kira gelirleri için ödenen kira gelir vergisinde mükellefler kimi zaman vergisini ne kadar ve nasıl ödeyeceğini sorabiliyor. Siz de "Kira gelir vergimi nasıl öğrenirim?" diyorsanız işte yanıtı...



Kira gelir vergimi nasıl öğrenirim?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor. Bu gelir belli koşullarda vergiye tabi tutuluyor.


Bir önceki sene elde edilen kira gelirleri için ödenen kira gelir vergisinde mükellefler kimi zaman vergi ödemek zorunda olup olmadığını, ne kadar ve ne zaman vergi ödemek zorunda olduğunu bilmeyebiliyor. 


Bu durumda kira geliri elde edip; "Kira gelir vergimi nasıl öğrenirim?, Kira gelir vergimi nasıl hesaplarım?, Kira gelir vergimi nasıl öderim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira gelir vergimi nasıl öğrenirim?

Öncelikle mükellef olup olmadığınızı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan testi çözerek öğrenebilirsiniz. Meskende elde ettiğiniz gelir 3.300 TL'den; işyerinde ise elde ettiğiniz gelir 27.000 TL'den yüksek ise vergi mükellefi olursunuz.


Kira gelir vergimi nasıl hesaplarım?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ile Gerçek Gider Yöntemi.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler.


Gerçek gider yönteminde ise belirlenen bazı giderlerin masrafları vergiden düşürülebiliyor.


Kira gelir vergimi nasıl öderim?

Kira gelir vergisi için öncelikle, 25 Mart'a kadar beyanname veriliyor. Beyannemeden sonra 1. taksitler Mart ayında; 2. taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor.


Vergi ödemeleri, vergi dairesinden yapılabildiği gibi, internetten anlaşmalı bankalar aracılığı ile de yapılabiliyor.


Emekliler kira gelir vergisi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön