25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 2. taksiti 2017!

Kira gelir vergisi 2. taksiti 2017!

Mesken ve işyerinde istisna sınırlarından yüksek kira geliri elde edenler için 1. taksit dönemi bugün sona eriyor. Peki, kira gelir vergisi 2. taksiti 2017 ne zaman?



2016 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam mesken kira geliri 3.800 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorunda oluyor. Aynı şekilde -2016 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam işyeri kira geliri 30.000 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorunda oluyor.


Mükelleflerin beyanname verme ve 1. taksitini ödemeleri için kendilerine tanınan süre bugün sona eriyor. Mükellefler gün sonuna kadar internet üzerinden beyanname vererek ilk taksitlerini ödeyebilecek. Peki, kira gelir vergisi 2. taksiti 2017 ne zaman?


Kira gelir vergisi 2. taksiti 2017

Kira gelir vergisinin ikinci taksiti Temmuz ayı içerisinde ödenecek. 1 Temmuz'da başlayacak vergi dönemi 31 Temmuz'da sona erecek.


Mesken kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler. Fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.

Götürü gider yöntemini seçenlerin mesken kira gelirinden 3.800 TL istisna düşüldükten sonra %25 oranında indirim uygulanır.


Gerçek gider yöntemini seçenler sahibi bulunduğu konutu kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2016 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak yazabileceklerdir.

Gerçek gider yöntemini seçenler kiraya verdikleri mesken için yapılan borç ödemelerinin sadece faiz kısmını gider olarak yazabilirler.


İşyeri kiramalarında ise kiraya verilen gayrimenkul elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5'i tutarında indirim sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller bu indirimden yararlanamayacaktır.


Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.


Kira gelir vergisi ödenen yerler

Kira gelir vergisinde beyanname ve ödeme işlemleri ilgili vergi dairesinde yapılıyor. Ayrıca;

● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

● Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı banka şubelerine,

● www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödenebiliyor. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön