29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi 2. taksiti ne zaman?

Kira gelir vergisi 2. taksiti ne zaman?

2016'da konut ve/veya işyerini kiraya vererek istisna sınırlarından yüksek kira geliri elde edenler vergiyi iki taksitte ödüyor. Vergi için ilk taksit ödeme zamanı sona eriyor. Peki, kira gelir vergisi 2. taksiti ne zaman?



Gelir Vergisi Kanunu gereğince konut ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilerek kazançlar elde edilmesi halinde vergi ödemesi yapılıyor. Elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna sınırını aşması halinde vergi ödeniyor.


Vergi bir önceki sene boyunca elde edilen gelir için ödeniyor. Buna göre 2017 yılının mükellefleri taşınmazını 2016 yılı içinde kiraya vererek gelir elde edenler oluyor.


Vergi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üstündeki gelirler için vergi ödemesi yapılıyor. 2017 yılı vergisi için konut istisnası 3 bin 800 TL, işyeri istisnası ise 30 bin TL olarak belirlendi.


Kira gelir vergisi 1. taksit ödeme dönemi 1 Mart'ta başladı, 31 Mart'ta bitiyor. Beyannameler de yine aynı süre içinde veriliyor. Peki, kira gelir vergisi 2. taksiti ne zaman?


Kira gelir vergisi 2. taksiti 2017

Kira gelir vergisi 2. taksiti Temmuz ayı içerisinde ödeniyor. İlk taksit ödemelerini Mart ayında yapan mükellefler 4 aylık bir süreden sonra kira gelir vergisi için ikinci taksitlerini ödeyebiliyor.


Kira gelir vergisi için beyanda bulunmayan ve dolayısı ile ödeme yapmayan mükelleflerin tespiti halinde konutta 3 bin 800 TL'lik istisnadan yararlanılamıyor.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön