27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyanı 10 gün sonra başlıyor!

Kira gelir vergisi beyanı 10 gün sonra başlıyor!

Mesken ve işyeri gibi taşınmazını kiraya veren mal sahiplerinin bir sonraki sene içerisinde beyanname vererek kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi beyanı 10 gün sonra başlıyor...



Kira gelir vergisi beyanı 10 gün sonra başlıyor!

Mesken ve işyeri gibi taşınmazını kiraya veren mal sahiplerinin bir sonraki sene içerisinde beyanname vererek kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.


Bu sene 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında elde edilen kira gelirleri için vergi ödeniyor. Vergi beyana dayalı bir vergi olup belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenlerin beyanname vermeleri gerekiyor.


İstisna bedelinden düşük oranda kira geliri olanlar vergiden muaf olacağı gibi, beyanname vermeleri de gerekmiyor.


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir. Buna göre, kira gelir vergisi beyanı 10 gün sonra başlıyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır.


Yeni alınan evin kira vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön