29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi beyanname verme tarihi!

Kira gelir vergisi beyanname verme tarihi!

2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Mükellefler öncelikle kira beyanı veriyor. Peki, kira gelir vergisi beyanname verme tarihi ne zaman son?



Kira gelir vergisi beyanname verme tarihi!

2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Ancak her kira geliri olanlar değil, belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri olanlar vergi ödüyor.


Gayrimenkul sermaye iradı olarak da bilinen bu verginin mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


2015 yılı vergilendirmesinde esas alınan istisna sınırları şu şekilde; 

Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


-İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar,


Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.


-Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir.


Kira gelir vergisi beyanname verme tarihi 2015..

Kira gelir vergisi beyannamesi normal şartlarda 25 Mart'ta sona erecekti. Ancak yapılan düzenleme ile bu süre 31 Mart'a kadar uzatıldı.


Beyannameler vergi dairesinden veya önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile internetten verilebiliyor. Sisteme;


- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


İşyeri kira vergisi hesaplama formülü!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön