29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi için son 6 gün!

Kira gelir vergisi beyannamesi için son 6 gün!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirtilen taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için vergi ödeniyor. Vergide beyanname verilmesi gerekiyor. Kira gelir vergisi beyannamesi için son 6 gün bulunuyor...



Kira gelir vergisi beyannamesi için son 6 gün!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirtilen taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için vergi ödeniyor.


Gelirin elde edildiği seneyi takip eden yılda beyanname verilerel ödenen vergide bazı vergilendirme kuralları bulunuyor.Her kira geliri olan vergide mükellef olmuyor.


Ancak istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler vergi beyannamesi vererek vergi ödüyor. Söz konusu istisna bedelleri her sene yeniden belirleniyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan

mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,

- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar, 


(Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.)


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen

gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı

beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar

yıllık beyanname vereceklerdir.


Kira gelir vergisi beyannamesi, 25 Mart'a kadar veriliyor. Buna göre, kira gelir vergisi beyannamesi için son 6 gün bulunuyor.


Vergi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.



Kira gelir vergisi hesaplama örnekleri 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön