20 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesinde son iki hafta!

Kira gelir vergisi beyannamesinde son iki hafta!

Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisinde mükelleflerin gelirlerini 27 Mart'a kadar beyan etmeleri ve ödemelerini 31 Mart'a kadar gerçekleştirmeleri gerekiyor..



2016 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam mesken kira geliri 3 bin 800 TL'den, işyeri kira geliri ise 30 bin TL'den yüksek olan mal sahipleri 2017'de vergi ödemekle mükellef oluyor. 


Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisinde ödeme yapılabilmesi için öncelikle elde edilen gelirin beyan edilmesi gerekiyor. 


Ancak meskende 3 bin 800 TL, işyerinde ise 30 bin TL dahil, bu bedelin altındaki kira gelirleri için beyanname verilmesi gerekmiyor. Ayrıca beyanname verilerek kanun ile sağlanan indirimlerin düşülmesi halinde yine bu bedelin altında rakam çıkarsa, bu kez vergi ödenmesi gerekmiyor.


Son gün 27 Mart

Mükellefler 01 Ocak 2016-31 Aralık 2016 dönemine ait beyana tabi kira gelirini 2017 yılı Mart ayının 1-25 inci günü akşamına kadar beyan etmek zorundadırlar. Ancak 25 Mart hafta sonuna denk geldiği için beyannameler 27 Mart Pazartesi günü akşamına kadar verilebilecek.


Mesken kirası elde edip beyan vermeyen veya eksik beyan edenler 3 bin 800 TL, işyeri kirası elde edip beyan vermeyen veya eksik beyan edenler de 30 bin TL'lik istisnadan yararlanamayacak.


Beyanname; kayıtsız (adi) posta ile gönderilmiş veya özel dağıtım şirketleri tarafından getirilmiş ise vergi dairesi evrak kayıt tarihinde, kayıtlı posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi, Kurye vb.) ile gönderilmiş ise zarfın üzerine PTT tarafından tatbik edilen kabul tarihinde verilmiş sayılacak.


Hazır Beyan Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılacak.



İşyeri kira gelir vergisi rehberi 2017!
Konut kira gelir vergisi rehberi 2017!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön