29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi geç ödeme cezası!

Kira gelir vergisi geç ödeme cezası!

Kira gelir vergisinde beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine 31 Mart'a kadar veriliyor. Peki, beyanname ile ödeme zamanında yapılmazsa ne olur? Kira gelir vergisi geç ödeme cezası nedir?



Kira gelir vergisi geç ödeme cezası!

2014 yılı kiralamalarından meskenlerde 3.300 TL; işyerlerinde ise 27.000 TL'den yüksek kira geliri olan kimseler, beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor. 


Kira gelir vergisi için beyanname verme süresi ile 1. taksit ödeme süresi 31 Mart'ta sona eriyor. Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Peki, beyanname ile ödeme zamanında yapılmazsa ne olur? Kira gelir vergisi geç ödeme cezası nedir?


Kira gelir vergisi geç ödeme cezası nedir?

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 31 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Kira gelir vergisi pişmanlık dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön