27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi götürü gider yöntemi nedir?

Kira gelir vergisi götürü gider yöntemi nedir?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı Götürü Gider Yöntemi ve Gerçek Gider Yöntemi olmak üzere iki farklı şekilde tespit edilebiliyor. Peki, kira gelir vergisi götürü gider yöntemi nedir?



Kira gelir vergisi götürü gider yöntemi nedir?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı Götürü Gider Yöntemi ve Gerçek Gider Yöntemi olmak üzere iki farklı şekilde tespit edilebiliyor.


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. Peki, kira gelir vergisi götürü gider yöntemi nedir?


Götürü gider yöntemi nedir?

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. 


(Örnek olarak, işyeri kira geliri ile birlikte hak kira geliri de elde eden mükellefler, verecekleri gelir vergisi beyannamelerinde hak kira geliri yer aldığından dolayı gerçek gider yöntemini seçmek zorundadırlar.)


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, % 25 oranında götürü gideri indirebileceklerdir.



Kirada oturuyorum kira gelirim var vergi ödeyecek miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön