20 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?

Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?

2013 yılında belli bir miktar kira geliri elde ettiniz, ancak kira geliri vergisi ödeyip ödemeyeceğinizi bilmediğinizi farz edelim. Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez, işte yanıtı...



Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?

Mesken kira gelir vergisi, konut kiralamalarından elde edilen gelir için ödeniyor. Kira vergisi mükelleflerinin belirlenmesi için her sene istisna bedeli tespit ediliyor. Peki, kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?


Tespit edilen istisna bedelinden yüksek gelir elde eden gayrimenkul sahipleri kira gelir vergisini ödemek ile yükümlü oluyor.


1 Ocak - 31 Aralık 2013 tarihleri boyunca elde edilen kira gelirleri için istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Bu istisna bedelinin üstünde kira geliri elde edenlerin beyanname vererek konut kira gelir vergisini ödemeleri gerekiyor.


Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabiliyor.


Ancak, istisna bedelinin altında gelir elde eden maliklerin vergi ödemeleri gerekmediği gibi, beyanname vermelerine de gerek olmuyor.


Kira gelir vergisi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor. 


2014 yılı kira gelir beyanname verme süresi ise 25 Mart olarak belirlendi. Konut kiralamalarında 3.200 TL'den yüksek gelir elde edenlerin en son 25 Mart'a kadar beyanname vererek 31 Mart'a kadar da vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Örnek..

Bay (D), 2013 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden 3.000 TL kira geliri, tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş 15.000 TL mevduat faiz geliri ve 72.000 TL ücret geliri elde etmiştir.


Bay (D)'nin elde etmiş olduğu kira geliri 2013 yılı bakımından öngörülen 3.200 TL'lik istisna haddinin altında kaldığından, bu gelirin istisnaya konu edilip edilmeyeceğinin tespiti bakımından mükellefin elde etmiş olduğu menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ve ücret geliri toplamının Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı aşıp aşmadığına ayrıca bakılmayacaktır. Dolayısıyla Bay (D), elde etmiş olduğu söz konusu mesken kira geliri istisna tutarının altında kaldığından, bu gelir için beyanname vermeyecektir.


Emlak vergi değeri mi? Tapu senedindeki değer mi?


Geri Dön