25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi kaç kere ödenir?

Kira gelir vergisi kaç kere ödenir?

Gelir Vergisi hükümlerine göre, konut/işyeri sahiplerinin kirada olan ve gelir sağlayan bu taşınmazları için kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Peki, kira gelir vergisi kaç kere ödenir?



Kira gelir vergisi kaç kere ödenir?

Gelir Vergisi hükümlerine göre, konut/işyeri sahiplerinin kirada olan ve gelir sağlayan bu taşınmazları için kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Ancak, her evini kiraya veren ev sahibi bu vergiden mükellef sayılmıyor.


Kira gelir vergisinden yükümlü olmak için her yıl belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde etmiş olunması gerekiyor. Bu sene 1 Ocak 2014- 31 Aralık 2014 tarihleri aralığında elde edilen kira gelirlerinin vergisi ödeniyor.


2015 yılı için ödenecek kira gelir vergisi istisna bedeli 3 bin 600 TL olarak biliniyor. Bu gelirden yüksek mesken kira geliri elde eden kimselerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. 


Kira gelir vergisi  beyannameleri en son 25 Mart'a kadar verilirken; ödemeler ise Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde yapılabiliyor.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor. 


Kira geliri vergisi ne zaman ödenecek 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön