29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi muafiyeti 2013!

Kira gelir vergisi muafiyeti 2013!

Konut ve işyerinden elde edilen kira gelirlerinin beyan edilme sürecinin devam ettiği şu günlerde, kimlerin kira gelirini beyan etmeyeceği merak konusu. Kira gelir vergisi muafiyeti 2013 detayları bu haberde...




2012 yılı boyunca konut ve işyerinden elde edilen kira gelirlerinin beyan edilme süreci 1 Mart 2013'ten beri devam ediyor. Süreç 25 Mart 2013'te ise son bulacak. Söz konusu tarihe kadar kira gelirlerinin beyan edilip, belirlenen tarihlerde vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki kimler kira gelir vergisinden muaf? İşte kira gelir vergisi muafiyeti 2013;


1- 2012 yılında konut kira gelirleri toplamda 3.000.-TL yi aşmayanlar kira geliri beyanı vermez.

2- 2012 yılında işyeri kira geliri 25.000.-TL yi aşmayanlar (kiracının ödediği stopaj öncesi tutar dikkate alınır) kira geliri beyanı vermez.

3-Konutunu bedelsiz olarak çocuklarına, annesine, babasına ve kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda beyanname vermezler. (Ancak bu kimselerinin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz)

4-İşyerini kiraya vermiş ancak stopaj ödenmeyen işyeri kira geliri 1.170 TL yi aşmayanlar beyanname vermez.

5-Yurt dışında ikamet edenler ya da yurt dışında çalışma izni olanlar, Türkiye' de kirada olan işyeri kira gelirlerini kira gelirleri ne olursa olsun Türkiye' de beyanname vermek zorunda değiller.

6-Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacı ile bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması durumunda beyanname verilmez.

7-Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede oturması durumunda beyanname verilmez.

8-Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar da emsal kira bedeli uygulanmaz.


İstisna tutarı 2013'te ne olacak?

Kira gelir vergisi muafiyeti 2013 için detayları sıralarken 2012 yılı boyunca konut kira geliri 3 bin TL'yi aşmayanların beyan vermesinin gerekmediğini belirttik. Peki bu istisna tutarı 2013 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinde ne olacak? İşte yıllara göre konut kira geliri istisna tutarları; 


Kira gelir vergisi muafiyeti 2013!



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön