29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 15 gün!

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 15 gün!

2014 yılında taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler 2015 yılında vergi ödemek ile mükellef oluyor. İkinci taksit dönemi devam eden kira gelir vergisi ödemeleri için son 15 gün bulunuyor..



Kira gelir vergisi ödemeleri için son 15 gün!

Kira gelir vergisi, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödeniyor. 2014 yılında taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler 2015 yılında vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Verginin mükellefi, her kira geliri elde eden mal sahipleri olmuyor. Yalnızca bir sene boyunca elde edilen geliri istisna haddini aşan mal sahipleri oluyor.


2015 yılı için; Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.


Vergi mükellefleri borcunu iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayı içerisinde ödenen kira gelir vergisinin ikinci taksit ödemelerine ise Temmuz ayında başlandı.


Hala vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin kira gelir vergisi ödemeleri için son 15 günü bulunuyor.


2015 yılı kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön