29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Kira gelir vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Kira gelir vergisi bir önceki sene içerisindeki kira edinimleri için Mart ve Temmuz ayları olmak üzere senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Buna göre kira gelir vergisi ödemeleri yarın başlıyor...



Kira gelir vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Vergi bir önceki sene içerisindeki kira edinimleri için senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Buna göre bu sene, 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri içerisinde elde edilen kira gelirleri için kira gelir vergisi ödenecek.


Vergi için öncelikle Mart ayının 25'ine kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannamenin ardından Mart ve Temmuz ayları olmak üzere vergi 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Buna göre, kira gelir vergisi ödemeleri yarın başlıyor.


Kira gelir vergisi hesabında iki farklı gider yöntemi bulunuyor. Bunlardan biri seçilerek vergide birtakım indirimler yapılabiliyor.


Seçilebilen gider yöntemleri:

- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.



Yeni alınan evin kira vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön