19 / 03 / 2024

Kira gelir vergisinde götürü gider kalktı mı?

Kira gelir vergisinde götürü gider kalktı mı?

Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nda kira gelir vergisi için de yapılan değişiklikler bulunuyor. Peki, mevcut uygulamada yüzde 25'lik indirime imkan veren götürü gider kalktı mı? İşte yanıtı..



Kira gelir vergisinde götürü gider kalktı mı?

Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nda kira gelir vergisi için de yapılan değişiklikler bulunuyor. Yeni kanunun yürürlüğe girmesi ile vergi beyannamelerinde bazı indirimler kalkmış oluyor, bazılarına ise sınırlama getiriliyor.


Söz konusu olan indirim: Götürü gider yöntemi. Mevcut uygulamada kira geliri ne olursa olsun, işyeri ve konut kira geliri olan kimseler, vergilerini beyan ederken götürü gider yöntemini seçebiliyor. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. 


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebiliyor.


Ancak yeni düzenleme ile işyeri için götürü gider uygulaması tamamen kaldırılıyor. Konutta ise bu gider yöntemi belli bir sınıra kadar olan gelirler için "yüzde 15" oranında uygulanacak.


Yüzde 15 gider yöntemini seçebilecekler; Konutta 30 bin lira ile 69 bin lira arası kira geliri olanlar oluyor. Konut kira gelirleri 69 bin TL üzeri olan kimseler de artık götürü gideri seçemiyor.



5 soruda Yeni Gelir Vergisi Kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön