19 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinde son 1 hafta!

Kira gelir vergisinde son 1 hafta!

Kira gelir vergisinin beyanname verme ve 1. taksitinin son ödeme günü yaklaşıyor. Mükelleflerin en son 31 Mart'ta beyannamelerini vererek ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekli..



1 Mart'ta başlayan kira gelir vergisinin beyanname ve 1. taksit dönemi sona eriyor. GİB'in yaptığı duyuru ile beyanname süresi 27 Mart'tan 31 Mart'a kadar uzatılmıştı. Buna göre hem beyanname hem de ilk taksit ödeme işlemlerinin en son 31 Mart mesai bitiminde yapılması gerekiyor.


Elektronik ortamda beyanname veren mükelleflerin, beyannamelerini gün sonuna kadar gönderebilmeleri mümkün oluyor. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi;

● Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,

● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

● Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı banka şubelerine,

● www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödenebiliyor. 


Vergi mükellefleri kimlerdi?

Kira gelir vergisini 2016 yılındaki mesken kiralamalarında 3 bin 800 TL'den, işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek geliri olanlar ödeyecek. Bu sınırın altındaki gelir sahipleri beyanname ve ödeme işleminden muaf olacak.


Ayrıca kira gelir vergisinde beyanname verirken bazı indirimlerin düşülmesi durumunda ortaya çıkan sonucun yine bu sınırların altında kalması halinde yine vergidem muaf olmak mümkün oluyor.


Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabiliyor.


Evini kiraya verip kirada oturanların vergisi

Gerçek gider yöntemini seçenler sahibi bulunduğu konutu kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2016 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak yazabiliyor.


Gerçek gider yöntemini seçenler ayrıca mesken olarak kiraya verilen gayrimenkulleri için elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin yüzde 5'i tutarında gider olarak gösterebilirler.


Kiraya verilen gayrimenkul elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin yğzde 5'i tutarında indirim sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller bu indirimden yararlanamıyor.


Beyanname verilmezse ne olur?

Mesken kirası elde edip beyan vermeyen veya eksik beyan edenler 3 bin 800 TL lik istisnadan, işyeri kirası elde edip beyan vermeyen veya eksik beyan edenler 30 bin TL'lik istisnadan yararlanamıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön