26 / 04 / 2024

Kira geliri beyanı nasıl hesaplanır?

Kira geliri beyanı nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, elde ettikleri kira geliri için beyanname vererek vergi ödemek zorunda oluyor. Peki kira geliri beyanı nasıl verilir? Kira geliri beyanı nasıl hesaplanır?



Kira geliri beyanı nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, elde ettikleri kira geliri için beyanname vererek vergi ödemek zorunda oluyor. Kira gelir vergisi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Bu istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler vergilerini iki taksitte ödeyebiliyor.


Vergi için öncelikle beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Birinci taksit ödemeleri ise 31 Mart'ta sona eriyor. Peki kira geliri beyanı nasıl verilir? Kira geliri beyanı nasıl hesaplanır?


Kira geliri beyanı, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi internet üzerinden önceden hazırlanmış vergi beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Sisteme giriş yapıldıktan sonra bilgilerin girilmesi ve beyanın onaylanması halinde vergi için beyanname gönderilmiş oluyor. 


Beyannameyi, meskenler 3.300 TL'lik; işyerinde ise 27.000 TL'lik istisna sınırını aşanlar veriyor. Peki, kira geliri beyanı nasıl hesaplanır?


Kira geliri vergisi mükellefleri, gerçek ve götürü gider yöntemlerinden birini seçerek vergi bedeli üzerinden belli oranlarda indirim yapabiliyor.


Vergiye tabi hasılata isabet eden indirilebilecek gider kısmı aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir.


İndirilebilecek Gider = Toplam Gider x Vergiye Tabi Hasılat / Toplam Hasılat



Kira geliri beyanında indirilecek giderler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön