20 / 04 / 2024

Kira geliri beyanı ne zaman verilir?

Kira geliri beyanı ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenecek kira gelir vergisi için beyannameyi belirlenen istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler veriyor. Peki, 2015 yılında kira geliri beyanı ne zaman verilir?



Kira geliri beyanı ne zaman verilir?

Kira geliri elde eden taşınmaz mal sahiplerinin vergi dönemi 1 Mart itibarıyla başladı. Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenecek vergi için beyannameyi istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler veriyor.


Beyanname sınırını aşmayan gelirler için beyan verilmediği gibi vergi de ödenmiyor. Meskenlerde vergi için istisna sınırı 3 bin 300 TL olup, işyerlerinde ise bu tutar 27 bin TL olarak tespit edildi.


Beyanname verip vermemesi gerektiğine karar veremeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kira beyan testi" bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyanname verilmesi gerekip gerekmediği sonuçlanmış oluyor. 


Peki, beyanname vermesi gereken mükellefler için süre ne zaman bitiyor? Kira geliri beyanı ne zaman verilir?


1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için en son 25 MART 2015 tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi verecek miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön