25 / 04 / 2024

Kira geliri beyanında son gün 25 Mart!

Kira geliri beyanında son gün 25 Mart!

Yıllık 3 bin 200 lira konut kira geliri elde eden kişilerin, kira geliri için vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname vermesi gerekmediğini belirten Şadi Çetin "Türk vergi sistemi beyan esasına dayanıyor" dedi




İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Çetin, 2013 yılında kira geliri elde edenlerin Gelir Vergisi beyan süresinin 25 Mart akşamı sona ereceğini bildirdi. 

Yıllık 3 bin 200 lira konut kira geliri elde eden kişilerin, kira geliri için vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname vermesi gerekmediğini belirten Şadi Çetin "Türk vergi sistemi beyan esasına dayanıyor. İstisnadan yararlanırken belirlenen ölçüleri aşıp aşmadığını her mükellefin kendisi tespit etmesi gerekiyor. Örneğin bankalardan 2013 yılında 94 bin TL'den fazla faiz, ücret, kira geliri elde etmiş olan bir mükellef, 3 bin 200 TL'lik istisnadan yararlanamayacak" dedi. Çetin, 25 Mart 2014 tarihine kadar yapılmayan beyanlar hakkında ise usulsüzlük cezası ve bazı yaptırımlar uygulanacağını söyledi. 

Çetin, kira geliri elde eden 60 yaş üzeri ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinden Vergi İletişim Merkezi'ni (4440189) arayarak randevu alabileceklerini söyledi. Çetin, "Böylece adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor" dedi. 

Kira geliri elde edildiği halde beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi uygulanıyor.



Yeni Asır


Geri Dön