29 / 03 / 2024

Kira geliri beyanname verme süresi 2016!

Kira geliri beyanname verme süresi 2016!

Ev veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Beyannameler belli bir süre içerisinde veriliyor. İşte kira geliri beyanname verme süresi 2016..



Kira geliri beyanname verme süresi 2016!

Ev veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Beyanname ve ödemeler için istisna sınırı altındaki gelir sahipleri muaf tutuluyor.


Konut ve işyerlerinde kira geliri sınırı farklı miktarlarda tespit ediliyor. 2016 yılı konutların istisna sınırı 3 bin 600 TL iken, işyerlerinin istisna sınırı ise 29 bin TL olarak belirlendi.


Bu tutarlardan düşük gelirler için vergi ödenmezken, yüksek gelirler için öncelikle beyanname verilmesi ve hesaplanan verginin ödenmesi gerekli oluyor.


Kira geliri beyanname verme süresi

Kira geliri beyanname verme zamanı 1 Mart 2016 tarihinde başladı. Beyannameler 25 Mart'a kadar verilebilecek. Beyannameler vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden hazır beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Kira Hazır Beyan Sistemi

Hazır Beyan Sistemine Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden giriş yapılıyor.


Mükellefler güvenlik sorularını cevaplayarak veya İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak Sisteme giriş yapabilecek ve buradan Başkanlıkça kısmen veya tamamen önceden hazırlanmış beyannamelerini görüntüleyebilecek, doldurabilecek, değiştirebilecek ve onaylayabileceklerdir. 


İnternet Vergi Dairesi şifresi bulunmayan mükellefler, ekte yer alan İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler) ile herhangi bir vergi dairesine başvurarak kullanıcı kodu, parola ve şifre alabileceklerdir.


Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 414)’nin ekinde yer alan Elektonik Beyanname Gönderme Talep Formu (Sadece Gayrimenkul Sermaye İradı Elde Eden Gerçek Kişiler İçin) kullanılmak suretiyle daha önce temin edilen kullanıcı kodu, parola ve şifre ile Hazır Beyan Sistemine giriş yapılabilecektir.



Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön