23 / 04 / 2024

Kira geliri bildirmeme cezası nedir?

Kira geliri bildirmeme cezası nedir?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Ödemeler için öncelikle beyan veriliyor. Peki, kira geliri bildirmeme cezası nedir?



Kira geliri bildirmeme cezası nedir?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.


İşyerlerinde kira gelirinin banka aracılığı ile tahsil edilmesi zorunlu olduğu için kira geliri Maliye tarafından tespit ediliyor. Bu nedenle işyeri kira gelirlerinin beyan edilmemesi söz konusu olmuyor.


Ancak meskenlerde banka tahsil zorunluluğu için 500 TL sınırı olup, bu gelirin üstünde kira geliri elde edenler banka aracılığı ile kira gelirlerini tahsil ediyor.


Buna karşın kimi mesken sahipleri, 500 TL'den yüksek olmasına rağmen kira bedellerini elden tahsil ediyor. Gelirini beyan etmeyerek, vergi borcunu ödemiyor. 


Bu gibi durumların Maliye tarafından tespit edilmesi halinde vergi mükellefine ceza uygulanıyor. Peki, kira geliri bildirmeme cezası nedir?


Kira geliri bildirmeme cezası..

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 31 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Beyannameler 31 Mart'a kadar vergi dairesinden veya internet üzerinden verilebiliyor. Kira geliri elde edip beyanname vermek ile mükellef olan mal sahiplerinin beyannamelerini süresinde vermemesi durumunda, ceza ile karşılaşmamak adına pişmanlık talepli veya kanuni süresinden sonra beyanname verilebiliyor.



Kira gelir vergisi pişmanlık dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön