19 / 03 / 2024

Kira geliri için beyanname örneği!

Kira geliri için beyanname örneği!

Kira gelir vergisi mükellefi olan kimselerin vergi ödemelerinden önce beyanname vermeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi için beyannamenin en geç Mart ayının 25'ine kadar yapılması gerekiyor. İşte kira geliri için beyanname örneği..



Kira geliri için beyanname örneği!

Kira gelir vergisi mükellefi olan kimselerin vergi ödemelerinden önce beyanname vermeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi için beyannamenin en geç Mart ayının 25'ine kadar yapılması gerekiyor.


Beyanname internet üzerinden verilebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile kira gelirleri beyan edilebiliyor.


İsteyenler vergi dairesine giderek de beyannamelerini verebiliyor. Ancak bu Sistem’i kullananların internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesi gerekmiyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden göndermek mümkün. Peki kira beyanında bulunup bulunmayacağınızı bilmediğinizi farz edelim. Bunun için de yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanış olan Kira Beyan Testi bulunuyor.


Bu testteki sorulara "Evet" ya da "Hayır" şeklinde yanıt verilmesi halinde kişinin beyan verip vermeyeceği ortaya çıkıyor. 


Örnek kira beyan testi..

- KİRA GELİRİ HARİCİNDE TİCARİ, ZİRAİ YA DA MESLEKİ KAZANCINIZ VAR MI?

EVET 

HAYIR x


- ELDE ETTİĞİNİZ KİRA GELİRİ HANGİSİDİR?

SADECE MESKEN x

SADECE İŞYERİ 

HEM MESKEN HEM İŞYERİ


- KİRA GELİRİ ELDE EDİLEN MESKEN SADECE SİZE Mİ AİT?

EVET x

HAYIR


- 2013 YILI KİRA GELİRİ TOPLAMI 3.200 TL'NİN ÜZERİNDE Mİ?

EVET x

HAYIR


SONUÇ:

Kira geliri beyan etmelisiniz.


Kira vergisinin ödeneceği kanallar:

İnternet bankacılığı

Kredi kartı

ATM'ler

Anlaşmalı bankalar

Vergi daireleri vezneleri



Kira gelir vergisinden kimler muaftır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakku




Geri Dön