25 / 04 / 2024

Kira geliri nasıl hesaplanır?

Kira geliri nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesi gayrimenkul sermaye iradı olarak belli koşullarda vergiye tabi tutuluyor. Peki, 2015 yılı vergisi için kira geliri nasıl hesaplanır?



Kira geliri nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesi gayrimenkul sermaye iradı olarak belli koşullarda vergiye tabi tutuluyor.


Bilindiği üzere kira gelirlerinin de meskenlerde 500 TL'nin üstünde olması halinde, işyerinde ise sınırlama olmadan aylık kira bedellerinin banka aracılığı ile tahsil edilmesi gerekiyor.


Banka aracılığı ile elde edilen kira gelirleri için öncelikle beyanname verilerek vergi ödemesi yapılıyor. Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Bu istisnadan yüksek bedelde gelir elde edenler vergi ödemiyor. 


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır. Buna göre;

-Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

-Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir.


Bina ya da arazi için kira takdiri veya tespiti yapılmamışsa emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin % 5’idir.


Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin %10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10’udur.


Kira gelirini nasıl beyan ederim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön