17 / 04 / 2024

Kira geliri ne kadar olursa vergi ödenir?

Kira geliri ne kadar olursa vergi ödenir?

Kanunen her kira geliri elde eden değil, yalnız belirlenen istisna bedellerinden yüksek kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. Peki, kira geliri ne kadar olursa vergi ödenir?



Kira geliri ne kadar olursa vergi ödenir?

Taşınmaz mal sahipleri, 1 sene içerisinde taşınmazı kiraya vererek gelir elde ediyorsa, elde ettiği bu gelir için vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Ancak kanunen her kira geliri elde eden değil, yalnız belirlenen istisna bedellerinden yüksek kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. Peki, kira geliri ne kadar olursa vergi ödenir?


Kira gelir vergisi için istisna bedelleri her sene yeniden belirleniyor. Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 2014 yılı için 3.300 TL aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanlar, yıllık beyanname veriyor.


Beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Beyanname vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi isteyenler internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile verebiliyor.


Vergi beyanname sürecinde, gerçek ve götürü gider yöntemlerinden biri seçilerek vergide bazı indirimler yapılabiliyor.


Kira geliri rehberi 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön