27 / 04 / 2024

Kira geliri olan emekli emlak vergisi öder!

Kira geliri olan emekli emlak vergisi öder!

Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan ve emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, sahip oldukları tek konut için emlak vergisi ödemiyorlar



Dünya kupası maçlarının başlamasıyla mevcut gündemimize yeni maddeler eklendi. Başka derdimiz yokmuş gibi Güney Afrika'ya özgü borunun (vuvuzela) sağlık üzerindeki etkilerini tartışmaya başladık. Bütün bunların üzerine iki ölçek futbol takımlarımızın transfer haberlerini de ekleyelim. Baharat olarak da 'kimin eli kimin cebinde' haberlerini koyalım. Alın size üzerinde tartışılacak mebzul miktarda konu. Bunlara 'emekliye müjde', 'memura fark ödemesi', 'binlerce kişiye iş umudu' gibi birkaç asparagas haberi de ekleyelim. Bunlar da kesmezse iç politikaya dair polemikleri müessesenin ikramı olarak verelim.

Şu sıralar TBMM'de hızla değişen gündem maddeleri arasında kaybolmuş önemli bir yasa teklifi kabul edildi. Yasa, Belediye Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılmasını öngörüyor. Bakmayın siz değişikliklerin 'bazı' olarak nitelendirilmesine. Öngörülen değişiklikler son derece esaslı.

SÜPER YETKİLER
Kabul edilen yasaya göre; belediyeler konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilecek.

Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilecek alanın üzerinde yapı olan veya olmayan imarlı veya imarsız alanlar olması, yapı yükseklik ve yoğunluğunun belirlenmesi, alanın büyüklüğünün en az 5 ve en çok 500 hektar arasında olması, etaplar halinde yapılabilmesi gibi konular belediye meclisinin yetkisinde olacak.

İmar Kanunu'nda belediyelere verilen yetkileri kullanmaya büyükşehir belediyeleri yetkili olacak. Verilecek kamulaştırmanın aceleliği kararı büyükşehir belediye meclisi tarafından verilecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanları içinde yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç kamuya ait gayrimenkuller harca esas değer üzerinden belediyelere devredilecek.

KAMU MÜLKİYETİNDEKİ BÖLGELER
Yasada sadece eğitim ve sağlık alanlarının kapsam dışı bırakılmasını öngörülüyor. Bu yasa ile özellikle büyükşehir belediyelerinde başkanları 'süper' yetkilere sahip olacaklar.

Yasanın başka bir özelliği ise askeri bölgelerin de belediye tarafından alınabilmesine olanak vermesiydi. Yasa teklifinin ilk halinde bunun için başta Milli Savunma Bakanlığı dahil olmak üzere hiçbir birimden muvafakat alınmasına gerek yoktu. Ancak, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan tartışmalar sonucu kısmen düzeltme yapılarak 'kamu mülkiyetinde ve kullanımında olan alanlarda' kentsel dönüşüm yapılması Bakanlar Kurulu'nun yetkisine bırakıldı.

DEVAM EDEN DAVALAR
Yasayla ilgili olarak dikkatimizi çeken başka bir konu ise devam eden davalarla ilgili hükümler. Yasa teklifinin TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında eklenen bir önergeyle; kanunun yürürlüğe girmesinden önce idari yargı mercilerinde açılmış ve henüz hükme bağlanmamış davalarda yeni kanun hükümlerinin uygulanması sağlanacak. Bu düzenlemeye, süren uyuşmazlıkların sonuçlandırılmasına katkıda bulunacak diye sevinmek mümkün. Ancak, yargıya müdahale edildiği ve hukuki güvenlik ilkesine aykırılıklar taşıdığı iddialarına da katılmamak elde değil. Yani, yorum nereden baktığınıza bağlı olarak değişiyor.

Konu ile ilgili olarak aklımıza bazı sorular geliyor. İlk soru zamanlamayla ilgili; 'neden şimdi' sorusunun mantıklı bir yanıtı olmalı. ikincisi, bu kadar sorunla boğuşurken böylesi kritik bir düzenlemeye gerek olup olmadığı. Soruları çoğaltmak mümkün. Bizim itirazımız, belediyelere 'olağanüstü' olarak nitelendirilebilecek yetki veren bu teklifin kamuoyunda tartışılmadan alelacele yasalaştırılmasına...

Kira geliri olan emekli emlak vergisi öder
YURTDIŞINDA yaşayan kardeşim, 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle hem yurt dışından hem de Türkiye'den emekliliğe hak kazandı ve maaşını almaya başladı. Türkiye'de 90 metrekarelik tek konutu var ve kiracı oturuyor. Yıllık kira geliri 15 bin TL. Kardeşim tek konutu olmasından dolayı emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir mi?

İlgili Bakırköy Belediye'sine gittim ama çözemedik. 'Tek maaşından başka toplam 22 bin TL parası olan, muafiyetten yararlanamaz' dediler. Bense itiraz ettim. '22 bin TL'lik bir sınır varsa, bu para miktarı değil, gelir miktarı olmalı' dedim, anlaşamadık. 'Dilekçe ver, görüş isteyelim' dediler. Ben de sizden doğru bir cevap alabileceğimi düşünerek size yazıyorum. Görüşünüzü alabilirsem çok memnun olacağım. Cevdet Yılmaz
Emlak Vergisi Kanunu'na göre, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan ve emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, sahip oldukları tek konut için emlak vergisi ödemiyorlar. 22 bin TL'yi aşmayan faiz, repo, hazine bonosu ve devlet tahvili faizi gibi menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasına engel teşkil etmiyor. Kardeşiniz, Türkiye'de sahip olduğu konuttan kira geliri elde ettiği için emlak vergisini ödemesi gerekiyor.

Bilirkişi raporuna itiraz edilmemesi
YARGILAMADA bilirkişi raporuna itiraz edilmemesi veya yeni bilirkişi incelemesi talep edilmemesi, lehine rapor düzenlenen taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur.

GÜNÜN SÖZÜ
'Yaşamda yapılacak o kadar çok hata var ki, aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin anlamı yoktur' Sartre
Metin Taş-Sezgin Özcan/Akşam


Geri Dön