18 / 05 / 2024

Kira geliri vergisi ne zaman ödenecek 2015!

Kira geliri vergisi ne zaman ödenecek 2015!

Kira geliri vergisi kişiye ait olan taşınmazlar üzerinde elde ettiği bedele karşılık devlete ödediği vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira geliri vergisi ne zaman ödenecek 2015!



Kira geliri vergisi ne zaman ödenecek 2015!

Kira geliri vergisi kişiye ait olan taşınmazlar üzerinde elde ettiği bedele karşılık devlete ödediği vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Kira gelir vergisi beyanname aracılığı ile ödeniyor.


Her sene kira geliri için istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırı aşan kimseler beyanname vererek seçecekleri bir gider yöntemi ile bazı giderleri vergiden indirebiliyor.


2014 yılı için elde edilen gelirler, mesken istisna tutarı 3.600 TL olarak tespit olarak karşımıza çıkıyor. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor. Peki, kira geliri vergisi ne zaman ödenecek 2015!


Kira gelir vergisi mükelleflerinin,  1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için ilk taksit ödemeleri 1 Mart-25 Mart arasında yapılmış olması gerekiyor. 


Kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayında ödeniyor. Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorunda oluyor.  Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmesi gerekiyor. 


Kira gelir vergisi beyanname verme süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön