27 / 04 / 2024

Kira geliri vergisinden nasıl muaf olunur?

Kira geliri vergisinden nasıl muaf olunur?

Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belirlenen istisna bedelini aşması halinde kira gelir vergisi mükellefi olunuyor. Peki, kira geliri vergisinden nasıl muaf olunur?



Kira geliri vergisinden nasıl muaf olunur?

Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesine göre, binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belli bir kısmının gelir vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmış olup, söz konusu istisnanın uygulanması da belli şartlara bağlanıyor. 


Kira gelir vergisi beyannamelerinin doldurulduğu Mart ayının yaklaşmasıyla birlikte mükelleflerin telaşı başlıyor. Mart'ta beyannamesi verilecek en önemli vergilerden biri, kira gelir vergisi olarak karşımıza çıkıyor. 


Kirada evi olanlar, 2014'te yıllık 3 bin 600 liranın üzerinde gelir elde etmeleri durumunda beyanname verip, vergisini ödemek zorunda oluyor.  Bir milyonu aşkın kira geliri olan ev sahibi mükellef, 25 Mart akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.


Kira gelirleri ile ilgili, kanunda vatandaşın birçok hakkı ve muafiyeti bulunuyor. Öncelikle yıllık kira gelirinde 3 bin 600 lira istisna tutuluyor. Yani yıllık geliri 3 bin 600 lira ve altında olanlar vergiden muaf tutuluyor.  Beyanname vermiyor, vergi ödemiyor. 


Kira geliri beyanı 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 600 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masrafınız olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinizden 3 bin 600 lira istisna düşülüyor. Ardından beyan ettiğiniz masraflar indirilerek, verginiz hesaplanıyor.


Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön