20 / 04 / 2024

Kira gelirinde gerçek giderin dayanılmaz cazibesi!

Kira gelirinde gerçek giderin dayanılmaz cazibesi!

şžükrü Kızılot, Hürriyet Gazetesi Emlak ekindeki bugünkü köşesinde 'Kira gelirinde gerçek giderin dayanılmaz cazibesi' başlıklı yazıyı kaleme aldı..



Kira geliri elde edenler, gerçek gider' yöntemi ile ilgili avantajlarınızı biliyor musunuz

Bilmiyorsanız bu yazıyı okuyun.

Gelir Vergisi

Kanunu'nun 74. maddesinde gerçek gider yöntemini seçenlerin, vergiye tabi safi gelirlerinin belirlenmesi için hasılattan indirilecek gerçek giderler tek tek sayılmıştır.. Ancak bunları belirtmeden önce, gerçek giderlerle ilgili bazı özellikleri vurgulamakta yarar var.

ÖZELLİKLİ DURUMLAR  

a- Giderlerin ne olduğu ile miktarı belirlenmiş tutarın belgelendirilebilir olması şartıyla, tahakkuk etmiş olmaları yeterlidir. Fiilen ödenmemiş olsalar da vergi matrahından indirilebilirler.

b- Kısmen kiralanmış gayrimenkullere ait giderlerin kiraya verilen kısmına ait olanı indirilebilecektir.

c- Gayrimenkul yılın belli bir ayında kiralanmış ise ancak o süreye ait giderler indirime konu edilebilirler. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut kiralarının indirimi için, aynı yılda yapılmış olmaları yeterlidir.

d- Kiraya verilmeyen veya verilenlerle ilgili giderlerin dağıtımında, yüzölçümü esası veya vergi değerine göre dağıtım esası geçerli olur. Ayrıca harcamanın özelliğine göre her iki esas karma olarak dağıtıma ölçü olabilir.

GVK'nın 21. maddesine göre belirlenip Bakanlar Kurulu'nca günün şartlarına göre belirlenen (örneğin 2010 yılı için 2.600 TL, 2011 yılı için de 2.800 TL olan) yıllık istisnaya isabet eden giderlerin indirimi söz konusu edilemez.

İNDİRİLECEK GERçEK GİDERLER

Kira gelirlerini beyan ederken, 'gerçek gider' yönteminin seçilmesi durumunda, çok ciddi avantajlar söz konusu oluyor. Örneğin; kiraya verilen gayrimenkuller için kiraya veren tarafından yapılan;

a) Aydınlatma, ısıtma, su, asansör giderleri,
b) idare giderleri,
c) Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
d) Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan banka kredi borçlarının faizleri, konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulun iktisap (edinme) yılından itibaren, 5 yıl süre ile iktisap (yani satın alma) bedelinin yüzde 5'i gider olarak indirilebiliyor.
Örneğin, bankaya 2010'da ödenen 20 bin TL faiz, 2010 yılı kira gelirinden indirilir. Kiraya verilen ev, son 5 yıl içinde alınmışsa, sözgelimi 300 bin TL'ye alınmışsa bunun yüzde 5'i olan 15 bin TL de kira gelirinden indirilir.
e) Kiraya verenler tarafından ödenen
emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle,
belediyelere ödenen harcamalara katılma
paylan,
f) Amortismanlar,
g) Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri,
h) Kiraya verenin ödediği bakım ve idame giderleri,
ı) Kira ile tuttukları mal ve haklan kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer giderler,
j) Sahibi bulunduğu konutu ya da konutları kiraya verenler, kendileri bir başka konutta kirada oturuyorlarsa, gerçek Jgider yöntemini seçip, ödedikleri kirayı düşmeleri gibi avantajlı bir uygulamadan yararlanabilirler.
k) Sahibi bulunduklan konutları kiraya verenlerin, kira ile oturduklan lojmanın kira bedeli,

1) Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, yasaya ya da mahkeme ilamına dayanılarak ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar brüt kira tutarından indirilir.

Ancak, bu giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmı indirilemez.
İstisnaya isabet eden indirilemeyecek gerçek gider kısmı aşağıdaki formülle hesaplanabilir.
İndirilmeyecek Gider Kısmı = (İstisna Tutan x'Gerçek Gider)/Kira Tutarı
ÖRNEK: 2010 yılında 12.000 TL konut kira geliri olan (A), gerçek gider usulünü seçmiş olup, gerçek giderlerinin 6.000 TL olduğunu varsayarsak, (A) 6.000 TL'lik gerçek giderinden 2.600 TL'lik istisnaya isabet eden kısmı olan;
İndirilmeyecek Gider Kısmı = (2.600 x 6.000)/12.000 = 1.300 TL'yi indiremeyecek, gerçek gider olarak kira gelirinden 4.700 TL (6.000-1.300) indirecektir.
Götürü gider yöntemini seçenler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemini seçemiyorlar.
Hürriyet/şžükrü KIZILOT


Geri Dön