25 / 04 / 2024

Kira gelirine konu olan mal ve haklar!

Kira gelirine konu olan mal ve haklar!

Hangi mallar kira gelirine konu oluyor? Kira gelirine konu olan mal ve haklar nelerdir, diye soruyorsanız yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...



Kira gelirine konu olan mal ve haklar!

Kira geliri; Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilip ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulan vergiyi ifade ediyor.


Kira geliri kapsamındaki mal ve haklar mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70. maddesinde sıralanıyor. Gelir Vergisi Kanununun 70. maddesi aşağıda yer alıyor.


Kira gelirine konu olan mal ve haklar..

* Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

* Voli mahalleri ve dalyanlar,

* Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

* Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

* Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı,alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar,

* İhtira beratının mucitleri veya kanuni mirasçıları ile telif haklarının müellifleri veya bunların kanuni mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır.

* Telif hakları,

* Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,

* Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileriolarak ifade edilmektedir.


Yukarıda yazılı mallar ve haklar, ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticarî veya zirai kazancın tespitine ilişkin hükümlere göre hesaplanıyor.


Tüccarlara ait olsa dahi, işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelir de gayrimenkul sermaye iradı kabul ediliyor.


Vakfın gelirinden hizmet karşılığı olmayarak alınan hisseler ile zirai faaliyete bilfiil iştirak etmeksizin sadece üründen pay alan arazi sahiplerinin gelirleri de gayrimenkul sermaye iradı kabul ediliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön