25 / 04 / 2024

Kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri!

Kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri!

Gayrimenkul kira geliri elde edenler, gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilecek? İşte kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri...



Kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira gelirleri; istisna bedelinden yüksek olması halinde vergiye tabi tutuluyor. Buna karşın istisna bedelinden az gelir elde edenler vergi mükellefi olmuyor.


Bilindiği üzere kira gelir vergileri, geçmiş yıla ait elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Buna göre bu sene 2013 yılı boyunca elde edilen kira geliri için vergi ödenecek.


2014 yılı vergi ödemelerinde mesken kiralamaları için istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Bu bedelin üstünde gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. 


Örnek: Bay (A), 2013 yılında meskenini aylık 250 TL’den kiraya vermiş ve yıllık 3.000 TL kira geliri elde etmiştir. Bu durumda elde edilen hasılat mesken istisna tutarı olan 3.200 TL’nin altında olduğundan beyan edilmeyecektir.


İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekmektedir.


Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. 2013 yılında 3.200 TL’nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecektir.


Peki kira gelirleri için beyannamenin ne zaman verilmesi gerekiyor? 


Kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri..

Kira gelir vergisi beyanname süresi: 25 Mart

Kira gelir vergisi 1. taksitler: Mart ayı

Kira gelir vergisi 2. taksitler: Temmuz ayı



Kira vergisini hangi bankalara ödeyebilirim?


Geri Dön