27 / 04 / 2024

Kira gelirlerinin beyanı 2015!

Kira gelirlerinin beyanı 2015!

Kira gelir vergisi, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Vergi her kira geliri elde eden mal sahipleri tarafından ödenmiyor. İşte kira gelirlerinin beyanı 2015...



Kira gelirlerinin beyanı 2015!

Kira gelir vergisi, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Vergi her kira geliri elde eden mal sahipleri tarafından ödenmiyor.


Vergi mükellefleri, belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde eden mal sahipleri oluyor. Elde edilen gelirden seçilen hesaplama yöntemine göre bazı giderler düşülebiliyor.


Vergi, beyana dayalı vergi türü olup, mükelleflerin öncelikle elde ettikleri kira gelirini beyan etmeleri gerekiyor.


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyanname verip vermemesi gerektiğine karar veremeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kira beyan testi" bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyanname verilmesi gerekip gerekmediği sonuçlanmış oluyor.



Ev sahipleri kira vergisi ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön