20 / 04 / 2024

Kira hesaplama 2014!

Kira hesaplama 2014!

Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapamıyor. Peki zamlı kira bedeli nasıl hesaplanır? İşte kira hesaplama 2014 örneği...



Kira hesaplama 2014!

Kiracılık ilişkilerinin düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bu hesaplama formülü, mesken kiralamalarında geçerli olup; işyeri kiralamalarında ÜFE uygulaması 2020 yılında başlanacak.


Her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi oranları en son Temmuz ayında açıklandı. Açıklanan kira oranlarına göre Temmuz'da ev sahipleri kiracılarına en fazla yüzde 9,75 oranında zam yapıldı. Peki, bedeli nasıl hesaplanır?


Kira hesaplama 2014 örneği:

Temmuz ayı ÜFE oranları:

"Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,03 artış gösterdi."


Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 9,75

Yıllık zam bedeli: 97,5 TL

Zamlı kira bedeli: 1.097,5 TL


Yeni enflasyon oranları 4 Ağustos'ta saat 10:00'da açıklanacak!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön