23 / 04 / 2024

Kira kontratı bittiğinde yeniden kontrat yapılmazsa ne olur?

Kira kontratı bittiğinde yeniden kontrat yapılmazsa ne olur?

Kira sözleşmesi, taşınmaz kiralamalarında taşınmaz mal sahibi ve kiracısı arasında imzalanıyor. Kontrat, genellikle yıllık olarak düzenleniyor. Peki, Kira kontratı bittiğinde yeniden kontrat yapılmazsa ne olur?



Kira kontratı bittiğinde yeniden kontrat yapılmazsa ne olur?

Kira sözleşmesi, taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında imzalanıyor. Kontrat, genellikle yıllık olarak düzenleniyor. Peki, Kira kontratı bittiğinde yeniden kontrat yapılmazsa ne olur? 


Kira kontratı, süresi bittiğinde ya yeniden bir kontrat yapılabiliyor ya da kanunda yer alan süre içerisinde tahliye ihtarname gelmemesi durumunda otomatik olarak yenilenir.


Bu halde, kira kontratı süresi belirsiz bir hale gelmiş oluyor. Süresi belirsiz kontratta kira bedeli hariç, tüm esaslar geçerli oluyor.


Yenilenen kira kontratında mal sahibi, kiracısına zam yapma hakkında sahip olmuş oluyor. Kiracıya zam sözleşmede yapılan esaslar doğrultusunda, dönemin enflasyon oranlarını aşmayacak şekilde yapılıyor.


Kira süresi

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Sürenin geçmesi

Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer. Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.



Kira kontratının tek taraflı feshi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön