25 / 04 / 2024

Kira kontratı damga vergisi 2014!

Kira kontratı damga vergisi 2014!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında noter huzurunda sözleşme imzalanması durumunda, kira kontratı damga vergisine tabi tutuluyor. Kira kontratı damga vergisi oranı ne kadar? İşte kira kontratı damga vergisi 2014..



Kira kontratı damga vergisi 2014!

Kira kontratı, konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmaya dair imzalanan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, kira kontratı damga vergisine tabi kağıtlar arasında yer alıyor.


Mesken kira kontratında damga vergisi oranı, gerçek kişilerin konutlarının mesken olarak kiraya verilmesi halinde kira sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutuluyor. 


Buna karşın noter onayı ile yapılan bir sözleşme varsa damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor. 


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkası:  

“Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.” 


Damga vergisi oranları, her sene başında yeniden belirleniyor. Peki, Kira kontratı damga vergisi 2014 oranları ne kadar oldu?


Kira kontratı damga vergisi oranı..

2014 yılında belirlenen damga vergisi oranlarına göre kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında vergi tahsil edilmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama formülüne göre damga vergisi bedeli, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Damga vergisi ödenmezse ne olur?




Geri Dön