23 / 04 / 2024

Kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?

Kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?

Noter huzurunda imzalanan kira kontratları için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Buna karşın noter onayı olmayan sözleşmeler için damga vergisi ödenmiyor. Peki, kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?



Kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?

Noter huzurunda imzalanan kira kontratları için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Buna karşın noter onayı olmayan sözleşmeler için damga vergisi ödenmiyor.


Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu vardır. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor. Peki, kira kontratı damga vergisi ne zaman ödenir?


Damga vergisi ödeme zamanı:

Damga vergisi kağıdı imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde Damga Vergisi Kanununun 22/a maddesi uyarınca ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir. 


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.


Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. Bu oran; 58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89 olarak hesaplanıyor.


Damga vergisi kanunu genel tebliği seri no:58!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön