16 / 04 / 2024

Kira kontratı damga vergisi oranı 2017!

Kira kontratı damga vergisi oranı 2017!

Kira sözleşmesi isteğe bağlı noterde de düzenlenebiliyor. Noterde imzalanan kira kontratı için de damga vergisi ödeniyor. Peki, kira kontratı damga vergisi oranı 2017 ne kadar?



Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracının aralarında yaptıkları anlaşma için sözleşme imzalanıyor.


Yazılı sözleşme imzalanması kanunen zorunlu olmamakla birlikte, ispat gücünün yüksek olması açısından yazılı olarak sözleşme yapılması faydalı oluyor.


Bu sözleşme isteğe bağlı noterde de düzenlenebiliyor. Gayrimenkul kiralamalarında imzalanan kira kontratı için de damga vergisi ödeniyor. 


Söz konusu damga vergisi, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması ve düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde ödenen vergi oluyor. Peki, Kira kontratı damga vergisi oranı 2017 ne kadar?


Kira kontratı damga vergisi oranı 2017

Kira kontratı için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödeniyor.


Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Ancak kira sözleşmesinde yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön